Sunday, August 21, 2011

BuLaN pUaSa BuaT KuiH

This time, i want to blog about my two fav desert. French macaron and chocolate chip biscuit.

Bahan-bahan untuk french macaron ni terbahagi kepada 3.

Bahan A:

45g putih telur 
25g gula halus

Bahagian B:

100g gula ising
55g badam hancur
Pewarna

Bahan untuk inti:

100ml krim tenusu
250g coklat masak
50g pes kacang hazel

Caranya, mudah sahaja:

1) Putar putih telur sampai gebu.. 
2) Masukkan gula halus & putar lagi. Putar sampai bahan A ni jadi kental
3) Masukkan bahan B yg sudah diayak & dikisar ke dalam bahan A.
4) Gaul bahan A & B and titiskan pewarna. Buat 3 4 warna kalau nk nmpk meriah.
5) Masukkan adunan dlm beg paiping with round nozzle.
6) Sediakan tray beralas kertas minyak. Picit adunan tadi menjadi bentuk bulat leper sebesar syiling 50sen
7) Biar ingredients td kering dlm suhu bilik selama 30 minit. 
8) Baked in the oven at temperature 150 degree celcius for 16 minutes.
9) Untuk inti macaron ni, masak krim tenusu + coklat cair + pes hazelnut. Biar sejuk dan sapukan atas sekepung macaron. Tangkupkan dengan yang sekeping lagi. (warna yg sama).

TADAAAA.....siap untuk dimakan. enjoy it. Nanti da buat, sye upload gambarnye ye. hehe



Untuk Cip Coklat plak,

Bahan A:

250g butter
160g gula kastor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila

Bahan B: 

100g cip coklat
50g nestum
230g tepung serba guna, di ayak.
20g serbuk koko di ayak juga.

How to prepare:

Putar butter bersama gula hingga kembang.
Masukkan kuning telur + esen vanila & kacau sebati.
Masukkan cip coklat and nestum dan gaul rata.
Masukkan tepung & serbuk koko yang di ayak bersama td
Sudukan je adunan atas tray beralas kertas minyak.
Bakar 25 minit dlm oven yang preheated at 170 degree celcius.


jeng3.. lepas tu siap untuk di makan. Selamat Hari Raya. Nanti Annur da buat, Annur upload gmbr nye ok. selamaat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment